Oxymas produktutvecklare coachar Bobergsgymnasiet i Design Open 2010

I 13 veckor pågår tävlingen. Utmaningen är att hitta lösningar för att minimera energianvändningen i hemmet. Med professionella produktutvecklare som coacher får studenterna hjälp i sin kreativa process. Tävlingen startade i september och på Bobergsgymnasiet i Ånge är arbetet i full gång. Björn, Pernilla, Therese, Rasmus, Ellinor och Petra från klass TE3 är med och tävlar. De tycker att energibeteende är en viktig fråga och att det är ett intressant och aktuellt tema.

– Dels måste vi värna om miljön. Sen är det ju faktiskt så att man själv kan spara pengar och man blir inte lika påverkad av kraftbolagens höjda priser. Många säger att de är energimedvetna men det är få som verkligen gör något åt det. Säger eleverna.

Årets uppgift är att de ska välja ett rum i en bostadsmiljö och komma på lösningar som gör att användningen av energi blir så liten som möjligt. Energianvändning är en naturlig del av vardagen som vi sällan reflekterar över. Energin konsumeras för att vi ska få varma hem, rena kläder och varm mat. Energiåtgången är inte prioriterat gentemot det behov vi vill fylla. Men mönster och beteenden kan brytas om ett bättre eller enklare alternativ visas, eller om vi blir mer medvetna om vad våra invanda handlingar medför i energiåtgång. För att hitta sätt att minska energiåtgången i vardagen krävs nya idéer, nya bra idéer, nya bra idéer som är attraktiva. Det är ingen lätt uppgift. Till sin hjälp har varje klass en coach i form av en professionell industridesigner.

Erik Verrier från Oxyma Innovation är coach för Bobergsgymnasiet.

– Den största utmaningen för min som coach är att se till att det blir bra kvalitet på konceptet. Jag vill hjälpa eleverna att tänka ett varv extra så att deras bra idéer växer och fördjupas till mogna koncept. Mitt mål är att klassen ska hitta lösningar som är bra för miljön, tilltalar konsumenten och är lönsamt för företag att erbjuda. Då har vi ett riktigt bra koncept.  Jag var coach förra året också och tycker det är fantastiskt kul att få vara med igen. Säger Erik.

Kenneth Lindström är lagledare för klass TE 3. Han berättar att de varit med varje år och att det är uppskattat båda bland eleverna och lärarna.

– Vi väver in uppgiften i flera av kurserna och eleverna får en riktig uppgift att jobba med. Tiden är begränsad och tävlingsmomenten gör att de taggar till lite extra. Jag ser även en stor fördel i det att vi får tillgång till en professionell industridesigner om coachar och håller föreläsning. Ett lärorikt och uppskattat inslag. Det bästa är att alla i klassen får ett gemensamt mål att arbeta tillsammans mot. Grupparbeten är inte lätt, men nyttigt. Säger Kenneth.

Tävlingen avslutas i mars och fram till dess håller vi på Oxyma tummarna för de klasser där våra medarbetare är coacher. Vi hoppas någon av dem kammar hem vinsten.

Mer om tävlingen: www.designopen.se

På bilden: Från vänster Björn Almkvist, Pernilla Granskog, Therese Karlsson, Rasmus Armgren, Ellinor Berglund, liggande: Petra Larsson

Vill du använda artikeln kontakta Oxyma:
Hanna Johansson, 0733 17 53 17, hanna.johansson@oxyma.se

 Relaterade artiklar:

Elever laddar för årets designtävling  DAGBLADET.SE

Designer coachar teknikelever  COACHBRANCHEN.se