Oxyma medverkar i unik EU-utställning kring innovation och kreativitet

Oxyma med på utställningen For the moment

Oxyma med på utställningen For the moment

Oxymas samarbete med företaget Fueltech i Ronneby visas upp på en unik designutställning. Utställningen är kopplad till det av Eu utlysta temat för 2009 ”Innovation och kreativitet” och visas i Stockholm, Bryssel och Malmö. Utställningen visar upp ett antal utvalda projekt från framstående kreativa företag. Utställningen ska under 2009 belysa södra Sverige som en särskilt dynamisk region när det gäller arbete utifrån begrepp som kreativitet och innovation. Oxymas samarbete med Fueltech visas upp som ett gott exempel på hur designarbete kan användas för att skapa lönsamhet och mervärde.

– Vi valde ut Oxyma och deras designarbete med Fueltech som en bra representant för kreativitet i södra Sverige. Ofta ses design som något ”lyxigt”, något som hör hemma mest inom inredning eller konsumentprodukter. Vi vill med Oxymas och Fueltechs samarbete visa att designprocessen bör och kan användas även inom industrier där det inte är så vanligt idag. Vi vill visa att design förbättrar på alla plan, säger Stefan Fallgren projektledare på SVID (Stiftelsen Svensk Industridesign).

Fueltech Sweden AB är en ledande leverantör av bränsletankar till fordonsindustrin. Den senaste tidens nedgång på bilmarknaden krävde nytänkande hos företagsledningen. Strategin blev att vidareutveckla den befintliga produkten och ta sig in på en ny marknad. Tillsammans med Oxyma Innovations industridesigner anpassades produkten för den nya målgruppen. Under hösten 2009 lanseras nu den nya produkten, ECOScience, ett helt nytt energisystem utvecklat för effektiv energihantering i små- och flerfamiljshus.

– EU’s initiativ kring ”Kreativitet och innovationer” är bra. Fortfarande finns många svenska industriföretag som behöver bli mer konkurrenskraftiga i sin produktutveckling. Design är en viktig konkurrensfaktor och Fueltechs produktsatsning ECOScience är ett lysande exempel på det, säger Axis Lundberg kontorschef Oxyma Innovation i Malmö.

Utställningen, med namnet For The Moment, är en unik virtuell, digital och interaktiv upplevelse för besökaren som på ett spännande sätt får ta del av kreativiteten hos företagen i södra Sverige. 45 företag finns representerade på mässan. Förutom Fueltech och Oxyma finns bland andra Königsegg och Tretorn med.

– Södra Sverige är en väldigt kreativ och innovation region. Dels utbildar Öresundsregionen flest designers i norra Europa och dels ges goda förutsättningar till ett kreativt klimat i och med närheten till Köpenhamn och kontinenten. Sedan är det så att vi även ligger i framkant i Europa när det gäller satsningar på den kreativa industrin, säger Jonas Olsson projektledare för For The Moment.

Utställningen kommer bland annat visas upp i Malmö den 9 december i samband med Eu ordförandeskapets slutarrangemang.
www.forthemoment.se 
www.svid.se
www.expandera.org