Oxyma Innovation och Profoto nominerade till utmärkelsen Design S 2010

Oxyma nominerade till DesignS

Profotos blixtgenerator D1, designad av Oxyma Innovation, är nominerad till det prestigefyllda priset Design S. Den svenska designutmärkelsen Design S premierar de bästa exemplen på svensk design och delas ut vartannat år av Föreningen Svensk Form.

Juryn bestående av tio designexperter har bedömt bidragen utifrån hur nyskapande och kreativa de är samt kring affärsnytta, hållbarhet, funktion och utförande. I sin pressrelease på www.swedishdesignaward.se säger juryn ordförande Jakob Lind att tävlingen Design S är en spännande avläsning av klimatet i svensk design 2010.

Profotos blixtgenerator D1 är ett av de nominerade bidragen för priset. D1 är en ny produktserie blixtgeneratorer anpassad för ett nytt marknadssegment. Profotos produkter har tidigare endast återfunnits i high-end segment och det innebar därför en stor utmaning att utveckla en produkt med samma höga kvalité och funktion men till en lägre kostnad. Dessutom med en design och ett formspråk som gav produkten en säregen karaktär, samtidigt som den skulle kommunicera ett tydligt släktskap med övriga produkter i Profotos portfölj. Det tydliga kostnadsfokuset genom hela projektet innebar att designen krävde smarta, kreativa lösningar. I utvecklingen användes mycket feedback från användare vilket är en av orsakerna till succén för D1:an. Bevis på det är att den nyligen vann pris för ”Best Compact Flash System” utsedd av TIPA, en branschorganisation för fotografer.

Vilka av de nominerade bidragen som premieras med ett ”S” kommer att avslöjas vid utmärkelseceremonin på Arkitekturmuseet den 8 juni. Efter utdelningen av Design S är det vernissage för vandringsutställningen, med alla nominerade, på Arkitekturmuseet. Utställningen visas på Arkitekturmuseet juni-augusti och turnerar därefter i Sverige, Tyskland, Cypern och Ryssland.

Mer information om Design S finns på www.swedishdesignaward.se
Mer  info om Profoto finns på www.profoto.se